Home » #bloghop » Wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?

Wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?

Wat is het tegenovergestelde van breekbaar? Dat is gemakkelijk misschien. Onbreekbaar natuurlijk! Is kwetsbaar hetzelfde als breekbaar? Maar wat is het tegenovergestelde van kwetsbaar?

Deze twee maanden heb ik veel over deze twee woorden nagedacht. Deels omdat dit het thema is van de #bloghop van deze maand maar ook omdat het gewoon een thema is dat ik deze weken veel tegenkom. Bij mijzelf maar ook bij anderen.  Bij cliënten die moeten leren zich kwetsbaar op te stellen in plaats van hun gelijk te willen halen bij hun geliefden bijvoorbeeld. Maar ook cliënten die zich kwetsbaar moeten op stellen door op hun strepen te gaan staan.

Kwetsbaar heeft te maken met eerlijkheid

Breekbaar heeft te maken met voorzichtigheid, behoedzaamheid. Terwijl kwetsbaar alles te maken heeft met eerlijkheid. Je kwetsbaar opstellen betekent volgens mij dat je eerlijk bent naar jezelf en naar anderen. Dat je het risico loopt om geraakt te worden op je zwakke punt. Geschopt te worden waar het al zeer doet. Dat je buitengesloten kunt worden door mensen die er niet tegen kunnen. Maar ook dat je een kusje kan krijgen op een zere plek die je anders niet gekregen had.

Kwetsbaar heeft te maken met een keuze

Breekbaar zijn is niet iets waar je voor kiezen kunt lijkt mij. Iets is breekbaar of is heel stevig. Of kapot. En breekbare mensen zijn al beschadigd denk ik. Je kwetsbaar opstellen heeft denk ik te maken met een bewuste keuze om jezelf van je breekbare kant te laten zien. Omdat je weet dat je er verder mee komt. Omdat je weet dat je er een ander mee helpen kunt. En misschien is het in die zin dus juist heel erg sterk om kwetsbaar te willen zijn. Je bent in je kwetsbaarheid het eerlijkst naar jezelf en naar anderen. Je hoeft geen toneel te spelen want je bent zoals je bent en een ander heeft het er maar mee te doen.

Het tegenovergestelde van kwetsbaar is macht

Kwetsbaar zijn is heerlijk zolang je alleen bent of met geliefden. Maar richting anderen wordt het wat ingewikkelder.  Ik denk wel eens dat het tegenovergestelde van kwetsbaarheid macht is. Als je op wilt komen voor je recht moet je soms kwetsbaar zijn. Als je voor elkaar wilt krijgen dat je kinderen op een passende manier onderwijs krijgen moet je je kwetsbaar op stellen richting de school. Je moet aangeven waar je pijn zit, waar je onrust en waar je onveiligheid. Kwetsbaarheid is een poging om meer ‘samen’ voor elkaar te krijgen. Samen oplossingen verzinnen, Samen nadenken, Samen blij zijn, Samen verontrust zijn. Maar het antwoord is vaak een antwoord vanuit macht. Een antwoord vanuit een protocol of een onvermogen. Een onbereikbaar iemand klimt nog hoger de ivoren toren in. Het samen raakt steeds verder weg. Je spreekt tégen elkaar in plaats van mét elkaar.

Solliciteren hetzelfde verhaal. Als sollicitant stel je je kwetsbaar op omdat je aanstaande collega’s willen weten wie er aan de tafel zit. Maar de kwetsbaarheid komt meestal niet van twee kanten waardoor zo’n gesprek niet in dezelfde dimensie gevoerd wordt. En voor je het weet zit een ‘Kind’ te praten tegen een ‘ouder’.

Ik denk wel eens dat mensen die ‘in functie’ zijn niet houden van kwetsbaarheid. Met kwetsbaarheid valt namelijk niet normaal te praten als je denkt in termen van gelijk, recht en financiën. Kwetsbaarheid valt niet binnen protocollen. Kwetsbaarheid lijkt anti-professioneel.

Als je zeker weet dat je gelijk hebt omdat je weet hoe jij zelf of je kind in elkaar steekt dan voel je je heel kwetsbaar en breekbaar tegelijk. Zo breekbaar dat je de neiging hebt om op te geven, waardoor je uiteindelijk niemand recht doet. Je gesprekspartners niet maar zeker je kinderen en jezelf niet. Gevoelsmatig is het tegenovergestelde van kwetsbaarheid vaak macht.

En toch,… kwetsbaarheid is de enige manier

En toch is kwetsbaarheid de enige manier om in verbinding te komen met andere mensen. Om echt in contact te komen moet je je zelf omarmen met al je onhebbelijkheden en zwakheden. Pas dan kan je jezelf weggeven aan de ander.

In plaats van je kwetsbaar op te stellen kan je je in veel situaties ook op de vlakte houden of je conformeren. Maar dan doe je jezelf geen recht. Je kwetsbaar opstellen is een keuze ook al zijn de gevolgen soms niet prettig. Je hebt vertrouwen in jezelf en in die ander. En dat vertrouwen wordt dan beschaamd.

Was Jezus alleen kwaad toen hij in de tempel alles overhoop gooide toen de mensen een ‘rovershol’ van het huis van zijn Vader gemaakt hadden? Was het woede?
Als je denkt dat het woede was dan kijk je alleen naar Zijn gedrag. Ik denk dat hij zijn gevoel liet spreken en zich kwetsbaar op stelde. Ze hadden hem op dat moment kapot kunnen maken. Maar zijn kwetsbaarheid was te sterk om tegen in te gaan.

#bloghop christelijke bloggers

Deze blog is geschreven in het kader van de #bloghop. Het thema ‘breekbaar’ is gekozen door Krullieschrijfselssite. Via haar site kan je ook de andere inzendingen lezen.

Advertenties

2 reacties

  1. Kwetsbaar is voor mij een arena ingaan zonder van tevoren te weten of je het ga winnen. Het is weten dat je geraakt kan worden maar toch moedig de weg gaan. Het is jezelf durven zijn met vallen en toch weer opstaan. Het enige waardoor je echt kan delen van je hart. Niet alleen je winst en je kracht vertellen maar ook de moeite kunnen en durven te laten zien.

    Mooi hoe je dit geschreven hebt. Zeker ook het stukje dat wanneer je opgeeft je niemand helpt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Losse flodders uit mijn hersenpan

Een blog over Theologie, het nieuws en andere zaken

Happy@work

"Life is a journey" - Een inspiratieblog voor mensen die hun talent willen ontplooien.

Christelijke Jonge Mannen

Gedachten over geloof en maatschappij

Lintsjeskajee

(Dialect voor notitieboek met lijntjes)

Blog – Leenard Kanselaar

Gedachten over geloof en maatschappij

Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Without Borders

➳ Londen

Stumbling towards the light

... out of the darkness taking baby-steps

Gloria en Kyrie

Blog over muziek, eredienst, liturgie en aanbidding

WiebsLog

Welkom op mijn site!

Roar of Love

gedachten over leven en geloven

Anne-Minke Hakvoort

Durf te leven!

%d bloggers liken dit: