Home » Leven, werken, hulpverlening » Jongeren zijn zo interessant

Jongeren zijn zo interessant

Weet  je waarom ik zo graag met jongeren werk? Weet je, ik schrijf gewoon eenscropped-alleen-groot1.jpg aan de jongeren zelf. Op mijn andere blog schreef ik een blog ‘over’ jongeren. (Klik gerust, want als de pagina wordt geopend in een nieuw tabblad. Dus je kan gewoon hier blijven doorlezen.)
Dat schrijven óver jongeren is iets wat ik eigenlijk steeds minder wil gaan doen. Want de jongeren zélf zijn tenslotte mijn doelgroep. Niet de mensen die iets over of van hen vinden.

Hierom ben jij interessant

Weet je waarom jij zo interessant bent? Ik zie jou als een door God gewild persoon. God wil door jou heen zijn Liefde aan de wereld laten zien. Dat is volgens mij de bedoeling van Hem met ons allemaal. En daarom vind ik jou zo interessant. Want samen ontdekken hoe God jou gebruiken kan in jouw leven is toch wel het tofste wat er is. Iemand die ik ken en mijn blogs leest zou zeggen “Vet Chill”.
Wel eens bij nagedacht dat jij nu al leeft in Gods Koninkrijk en dat het nu onze taak is om het verschil te maken voor de mensen om ons heen? Straks als Jezus terug komt zal Hij de wereld VOLTOOIEN. (sommigen hechten er aan om te denken dat de wereld vernietigd zal worden. Maar waarom zou God zo’n mooie wereld maken en hem daarna vernietigen?). Alles wat jij nu doet in Gods koninkrijk (dus bewust met God je leven leven) is van waarde. Wat van stro is zal verbranden. Wat van goud is zal zijn waarde behouden in ‘het vuur’.

Wat ik ook zo interessant aan jou vind is dat je jezelf vaak niet interessant vind. Het interessante aan jou moet je zelf vaak ook nog ontdekken. Jij struikelt nu over lange benen en zwaait met je lange armen van alles van de tafel. En als je in de spiegel kijkt is het iedere ochtend weer een verrassing wat je te zien krijgt. En juist in die onhandigheid die vaak bij jou hoort zie ik het interessante. Want die legt zo mooi je eigenaardigheid bloot. Pas zag ik zo’n onhandige slungel onhandig op zijn stoel hangen en hij wilde dat hij ergens anders was. En toen zijn kleine broertje een appel op hem deed veranderde hij in een lieve, stoere grote broer. Snap je wat ik bedoel? Nee, tuurlijk niet, want jij bent diegene die in die spiegel kijkt. Maar we kunnen het er een keer over hebben.

Wat ik ook zo interessant vind is dat je vragen stelt en dat je de wereld wilt verbeteren. Dat je wilt onderzoeken wat waar is en wat niet. Tja, deden veel volwassenen dat ook maar, dan zou de wereld er een stuk beter uit zien. Dat je wilt weten hoe het leven in elkaar zit. Hoe jijzelf in elkaar zit. Hoe volwassenen hun leven ervaren en hun struggelingen hebben uitgevochten. En gelukkig merk ik dat jullie het vaak ook interessant vinden als ik mijn ervaringen deel.
Nu ben ik niet oud maar vroeger was ik jonger. In de tijd dat we boekverslagen met een pen schreven was ik zo oud als jij nu bent. En o wat vond ik zelf school bijvoorbeeld vreselijk! (hier schreef ik daar wat over). En wat zag ik in de kerk veel wat echt anders kon en in mijn ogen ook moest. (sommige mensen groeien tegen de verdrukking in, jij misschien ook wel). Want als het leven met God zo interessant is waarom merk ik dan geen blijdschap in de kerk? Ik herken jouw vragen en ik weet hoe het is om te denken dat je gek bent.

En ik vind jou zo eerlijk en helder. Daar zijn heel veel mensen het niet mee eens. Want je bent vaak lastig en dan wordt je bijvoorbeeld de klas uitgezet of achter het behang geplakt. Maar ik vind dat jij eerlijk en helder bent. Eerlijk in je meningen. Eerlijk in je gevoel. En volstrekt helder in je gedrag. Mijn opa zei vroeger altijd: “doe wat je zeggn dan lieg ie niet”. Dat komt volgens mij uit de boeken van Bartje. Heel bijbels ook:doe wat je zegt dan lieg je niet. Laat je ja ja zijn en je nee nee. Maar wat jullie laten in je gedrag precies zien wat je eigenlijk zeggen wilt. Dat vind ik tof. En puur. En daar kunnen we tenminste wat mee.

Vind jij jezelf ook zo interessant?

Je hebt gelijk. Zo kan hij wel weer. Maar stel nu dat jij zegt: fijn dat je mij zo interessant vindt, ik vind mijzelf geen bal aan. Dan kan ik je zeggen dat je niet de enige bent. En je zult er een goede reden voor hebben ook nog. En dan ga ik graag met jou in gesprek om het interessante weer naar boven te halen. En dan praten we over jouw gedachten. Wist je dat er waarschijnlijk maar een paar gedachten zijn die bepalen hoe jij je voelt? En sommige van die gedachten zijn geen feiten. En jij bent van de feiten toch?

Kijk eens op de site van mijn praktijk voor jongerencoaching. Daar vind ik ook van alles over het onderwijs en de zorg. Hoogbegaafdheid is ook zo’n thema de laatste tijd. Ik heb mij stevig in dat thema verdiept en ik kan je zeker helpen. Toen ik nog op een school werkte zeiden leerlingen tegen elkaar: “daar heb je die man, hij kan gedachten lezen.” Dat was niet waar, maar het zegt wel wat. Ik vind jou gewoon interessant en ik wil dat jij jezelf leert kennen zodat je van waarde kan zijn voor de mensen om je heen.

Ik denk dat ik ga proberen op dit blog vooral aan jongeren te schrijven. Als ik dan wat input krijg van jullie zo af en toe zou dat wel tof zijn. Schrijf mij eens over hoe jij je geloof beleefd of welke twijfels je hebt. (ja pa en moe, stuur maar door dit blog :-))

 Ik klink een beetje eigenwijs he? Dat herken je vast.😆

Advertenties

1 reactie

  1. Anne Stekhoven schreef:

    Leuk! Ik heb ook graag met jongeren gewerkt. Helaas lukt me dat door mijn gezondheid niet meer. Wens je veel wijsheid en zegen in je werk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Losse flodders uit mijn hersenpan

Een blog over Theologie, het nieuws en andere zaken

Happy@work

"Life is a journey" - Een inspiratieblog voor mensen die hun talent willen ontplooien.

Christelijke Jonge Mannen

Gedachten over geloof en maatschappij

Lintsjeskajee

(Dialect voor notitieboek met lijntjes)

Blog – Leenard Kanselaar

Gedachten over geloof en maatschappij

Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Without Borders

➳ Londen

Stumbling towards the light

... out of the darkness taking baby-steps

Gloria en Kyrie

Blog over muziek, eredienst, liturgie en aanbidding

WiebsLog

Welkom op mijn site!

Roar of Love

gedachten over leven en geloven

Anne-Minke Hakvoort

Durf te leven!

%d bloggers liken dit: