Home » #bloghop » Verbinding als verband

Verbinding als verband

verbindingen als verbandHet woord verbinding hoorde ik vroeger vaak. Mijn vader gebruikte het woord regelmatig. Hij was namelijk bouwkundige en betontechnoloog. Hij had het regelmatig over verbindingen. Bouwkundige verbindingen.  Om twee onderdelen of twee materialen met elkaar te verbinden heb je een verbinding nodig. Dat kan van alles zijn, een schroef, spijker of ook gewoon lijm. Het belangrijkste is dat je verstand hebt van normaalkrachten, dwarskrachten en momenten. Als je het interessant vindt of mij wilt verbeteren kan dat gemakkelijk via deze link.

Verbinding vraag om kennis van de eigenschappen

Een verbinding tussen twee onderdelen of twee materialen vraagt erom dat je goed op de hoogte bent van de eigenschappen van de materialen. De verbinding wordt gekozen op grond van de eigenschappen van de materialen. En dus amper op de eigenschappen van de verbinder zelf.

Mensen zoeken verbinding

God heeft mensen in een onderlinge relatie geschapen volgens mij. God heeft Adam naar zijn eigen beeld gemaakt, wat betekent dat de mens op God lijkt. God maakte de mens met een drang om contact te maken met anderen. Als ik in Genesis lees lijkt het erop alsof Adam genoot van het geven van de namen aan de dieren. Namen geven is volgens mij een aspect van verbinding maken. Want de functie van een naam is toch dat je iemand kan roepen? Kan troosten? Kan bemoedigen? Adam zocht ook verbinding met een soortgenoot en God geeft hem dan een vrouw. Adam was een man uit één stuk, Eva was een vrouw uit hetzelfde stuk.
En God zocht verbinding met de mens. Hij wist uit welk stof ze gesneden waren en hoe de verbinding het beste tot stand kon komen.

Eigenschappen van de mens bepaalt de verbinding

De verbinding tussen twee mensen komt alleen tot stand als de eigenschappen duidelijk zijn. Als mens kan je alleen de verbinding leggen met een ander als je goed weet hoe jezelf in elkaar steekt. Wat zijn je eigenschappen, wat vind je belangrijk in het leven, wat zijn je sterke punten en wat je zwakke punten. En ook, wat is je doel in je leven. Speelt God daar een rol in misschien? Je hebt niet alleen kennis nodig van hoe je in elkaar zit, maar je moet het ook kunnen waarderen. Zonder zelfwaardering is het lastig om een evenwichtige verbinding te leggen met een ander. De verbinding wordt dan snel onevenwichtig immers. Willem de Vink heeft een mooi blog geschreven hoe het kan gaan in een relatie.

De eigenschappen van jezelf en de eigenschappen van de ander zijn belangrijk om verbinding te kunnen leggen. Twee zelfverzekerde mensen kunnen gemakkelijk verbinding leggen. Als je weet wie je bent kan je je ook gemakkelijker weggeven.
De jongeren die ik tegenkom adviseer ik altijd om niet te snel een verkering te zoeken. Want zolang je niet goed weet hoe je in elkaar steekt en hoe je in het leven wilt staan wordt je bij elke verliefdheid verliefd op een stukje van jezelf. En het is de bedoeling dat je verliefd wordt op een ander. Dat je liefde kunt gaan voelen voor een ander. En liefde geven gaat nog verder dan liefde voelen. Want liefde geven kan weer alleen als je jezelf kunt omarmen en opzij kunt zetten.

De verbinding als verband

Bouwkundige verbindingen laten een brug tot zijn recht komen. Zonder al de verbindingen zou de brug nooit twee oevers met elkaar kunnen verbinden. Of nooit een auto kunnen dragen. Een mens heeft ook verbindingen nodig om tot zijn recht te komen. Leven met je spiegelbeeld is niet bevredigend, behalve voor Narcissus. Voor ieder ander is het niet aan te raden.

Het is heel hot deze dagen om verbinding te leggen met jezelf. Mensen worden aangemoedigd om verliefd te worden op hun eigen spiegelbeeld. Op de rust die te vinden is in je eigen soevereiniteit. Op de eenvoud van je eigen werkelijkheid, want dé werkelijkheid bestaat immers niet volgens de geluksgoeroes.

samen verbindingDe verbindingen zijn als verband. Een steunverband die pijn verlicht als het leven moeilijk is. Een gipsverband als het nodig is elkaar even pijn te doen om de groei te bevorderen. Soms een absorberend kompres als het nodig is om goed naar elkaar te luisteren en helemaal in elkaar op te gaan. Menselijke verbindingen zijn helend omdat we gemaakt zijn voor die verbinding.

We komen tot ons recht als we net als Adam roepen: eindelijk een mens, net als ik!

Zou jij als jongere of jong volwassene je verbindingen eens willen nakijken? Er is natuurlijk nog veel meer over te zeggen en te schrijven. Eens praten over hoe jij in het leven staat? Kijk eens op mijn site over jongeren- en studentencoaching. Je kan ook met mij in contact komen via Facebook natuurlijk!

#bloghop christelijke bloggersDeze blog is geschreven in het kader van de #bloghop van de christelijke web(b)loggers. Het thema is aangereikt door Lineke van het blog Kostbaar en Geliefd. Via haar blog kan je ook de andere inzendingen lezen.

 

 

Advertenties

4 reacties

 1. Ilse schreef:

  Gefeliciteerd! Met het winnen! Ben benieuwd naar ’t nieuwe thema 🙂

  Like

 2. […] doen er deze maand weer veel mensen mee. Ik mocht als winnaar van de #bloghop van januari 2016 het nieuwe thema uitkiezen. En ik kies voor het woord […]

  Like

 3. […] gedwongen te worden om over een aangereikt thema te schrijven. Ik won al een keer met het blog over verbinding. Waarna ik het thema Kleurig bedacht. Als je die link van kleurig volgt kan je de inzendingen van […]

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Losse flodders uit mijn hersenpan

Een blog over Theologie, het nieuws en andere zaken

Happy@work

"Life is a journey" - Een inspiratieblog voor mensen die hun talent willen ontplooien.

Christelijke Jonge Mannen

Gedachten over geloof en maatschappij

Lintsjeskajee

(Dialect voor notitieboek met lijntjes)

Blog – Leenard Kanselaar

Gedachten over geloof en maatschappij

Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Without Borders

➳ Londen

Stumbling towards the light

... out of the darkness taking baby-steps

Gloria en Kyrie

Blog over muziek, eredienst, liturgie en aanbidding

WiebsLog

Welkom op mijn site!

Roar of Love

gedachten over leven en geloven

Anne-Minke Hakvoort

Durf te leven!

%d bloggers liken dit: