Home » #bloghop » Rond de tafel

Rond de tafel

Voor veel mensen is samen eten een gezellige bezigheid. Lekker kletsen, plezier maken en uiteraard lekker eten. En natuurlijk is het gezellig om af en toe met elkaar rond de tafel te zitten. Maar is het niet ook een toestand waar de gezelligheid kunstmatig opgeplakt is? Soms kan het zelfs vreselijk zijn rond de tafel!

Ik vind rond de tafel gezelliger als er geen tafel is!

Rond de tafel niet altijd gezellig

Voor heel veel mensen is samen eten niet gezellig. Omdat het nooit gezellig is binnen het gezin bijvoorbeeld. Dan is er altijd zo’n spanning te voelen die je nu wel eens hebt als er iemand net te sjagerijnig aan tafel is geschoven. Ken je dat? Dan zit je rond de tafel omdat het van je verwacht wordt. Omdat het zo’n mooi beeld geeft voor de mensen die door het raam naar binnen kijken tijdens het voorbijgaan.

Rond de tafel duurt te lang

In ons jonge gezin duurt een maaltijd al snel te lang. De een wil het eten niet op eten terwijl de ander zo snel is dat hij ongeduldig zit te wachten tot de rest klaar is. Gezellig praten is ook niet altijd mogelijk in een jong gezin omdat je soms meer de vrede aan het bewaren bent als de kinderen al moe zijn en je zelf ook moe uit het werk bent gekomen. Gezellig tafelen met vrienden of familie lijkt zo mooi. Maar het duurt altijd langer dan goed is voor de kinderen. En de aandacht voor de kinderen schiet er bijna altijd bij in.

Rond de tafel te veel prikkelingen

Ik zelf heb snel last van geluiden tijdens het eten. Het kauwen, smakken en andere in mijn ogen overbodige geluiden van een ander vind ik lastig. En dat maakt het eten ook niet altijd gezellig. Voor mij is het geen handicap, maar voor heel veel andere mensen is eten een moeilijke activiteit. Mensen die echt heel gevoelig zijn voor geuren en geluiden vinden het vreselijk om rond de tafel te zitten. Mensen die een auditieve beperking hebben kunnen ook niet altijd genieten van een gezamenlijke maaltijd. Want de helft van de gesprekken gaat immers aan hen voorbij als we niet uitkijken. Nou ja, zo kan ik nog wel meer verzinnen.

Zonder tafel zó gezellig!

rond de tafelEten zonder tafel kan zo gezellig zijn. Beetje borrelen rond een kampvuur bijvoorbeeld is al snel gezellig. Of wat dacht je van stokbrood bakken boven een vuurtje zoals we afgelopen weken op de camping vaak gedaan hebben. Leuk, gezellig, af en toe een beetje dom. De groten helpen de kleinen en het voelt zo lekker basaal. Alsof je zelf net een beer geschoten hebt. Het ruikt lekker en zoals je ziet kan je er een mooie foto van maken.

Een ijsje eten hoort voor mij ook bij rond de tafel zonder tafel. Het heeft iets feestelijks en zeker kinderen maak je er blij mee. De spanning vooraf: hoeveel bolletjes? Het plezier tijdens het uitzoeken en dan het heerlijke opeten.

Tafel van de Heer

Als christelijke blogger moet ik natuurlijk ook schrijven over de ‘tafel van de Heer’. Het avondmaal. Maar dat heb ik al een keer gedaan. En ik kom er nog steeds niet goed uit. Het was bovendien rond de tafel dat Judas bedacht om zijn plan om Jezus te verraden ten uitvoer ging brengen.

Wij vieren het avondmaal zonder tafel overigens.

Een lichtvoetig blogje in het kader van de bloghop met als thema ‘Rond de tafel’.

Advertenties

2 reacties

  1. […] Chiel schrijft over de sfeer aan tafel. Is die altijd gezellig in een jong gezin? En hij geeft ideeën over hoe je samen gezellig kunt […]

    Like

  2. […] Aan tafel is het lang niet altijd gezellig schreef ik in mijn vorige blog. Bij veel mensen is het in de rest van het huis ook niet gezellig. Deze week nog sprak ik iemand die het thuis niet gezellig had. Er was sprake van een opvoedingsstijl die weinig ruimte biedt voor de persoonlijke ontwikkeling van deze jongere. Een sfeer in huis waardoor de jongere liever op zijn kamer zit dan in de huiskamer. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Losse flodders uit mijn hersenpan

Een blog over Theologie, het nieuws en andere zaken

Happy@work

"Life is a journey" - Een inspiratieblog voor mensen die hun talent willen ontplooien.

Christelijke Jonge Mannen

Gedachten over geloof en maatschappij

Lintsjeskajee

(Dialect voor notitieboek met lijntjes)

Blog – Leenard Kanselaar

Gedachten over geloof en maatschappij

Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Without Borders

➳ Londen

Stumbling towards the light

... out of the darkness taking baby-steps

Gloria en Kyrie

Blog over muziek, eredienst, liturgie en aanbidding

WiebsLog

Welkom op mijn site!

Roar of Love

gedachten over leven en geloven

Anne-Minke Hakvoort

Durf te leven!

%d bloggers liken dit: